Hírek
Még gyorsabb mobilinternet mindenkinek - hálózatfejlesztés a Vodafone-nál

A Vodafone villámgyors mobilinternete a lakosság közel 99%-a számára elérhető lehet.

A beruházás eredményeképpen hazánk szinte minden lakosa számára elérhető lesz a Vodafone mobilinternetes hálózata, ezzel jelentősen hozzájárulva Magyarország gazdasági fejlődéséhez. A hálózatfejlesztéssel a Vodafone magyarországi befektetéseinek összértéke megközelíti a 1,5 milliárd eurót.

A fejlesztés a Vodafone-nál a 2007-ben megkezdett hálózati modernizáció következő szakasza, amely jelentős mértékben elősegíti a magyarországi digitális infrastruktúra fejlődését. Ennek keretében lecserélik a 2G, és bővítik a 3G hálózati elemeket, és további közel 400 bázisállomást építenek. Ez azt jelenti, hogy - hazánkban mindezidáig egyedülálló módon - a nagysebességű mobilinternet hálózat lakossági lefedettsége is közel 99%-osra bővül, amely számos, a szélessávú internettől korábban elzárt település számára hozhatja el a "digitális Kánaánt". A leszakadó térségek érdekeit figyelembe véve a modernizáció során a Vodafone tervei szerint első lépésben olyan területek fejlesztésére kerül sor, ahol korábban egyáltalán nem volt elérhető a nagysebességű mobilinternet, sőt még a vezetékes internet sem minden esetben.

A hálózatfejlesztés eredményeképp a Vodafone teljes hálózata LTE (4G) képes lesz. A vállalat továbbra is élen jár a 3G technológia lehetőségeinek még hatékonyabb kiaknázásában, továbbfejlesztésében és elterjesztésében, ezzel párhuzamosan azért kezdte el az LTE tesztelését, hogy a piaci igényeknek megfelelően mindig a legkorszerűbb technológiával szolgálja ki ügyfelei növekvő igényeit.

A Vodafone bízik a magyar gazdaság fejlődésében, így annak ellenére, hogy a vállalatra nagy terheket ró a válságadó bevezetése, folytatja befektetéseit Magyarországon, és fejleszti hálózatát. A beruházás célja, hogy ügyfelei az ország minden pontján a legjobb hang- és a leggyorsabb mobilinternet szolgáltatásokhoz jussanak hozzá.

Mivel az új bázisállomások és egyéb hálózati elemek a legkorszerűbb technológiát képviselik, a Vodafone hálózata nemcsak a mobilinternet sebessége és lefedettsége, hanem különlegesen alacsony energiafogyasztása szempontjából is élenjáró lesz.

Dr. Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: "Példaértékűnek tartom a Vodafone és a Huawei több évre visszanyúló együttműködését. Nem csupán egy erős és tartós kapcsolatról van ugyanis szó egy kínai és egy magyar nagyvállalati szereplő között, hanem egy olyan közös vállalkozásról, amely a közösség érdekét rendkívül hasznosan, többféle módon szolgálja. Mindenképpen elismerésre méltó, hogy egy olyan időszakban, amikor a világgazdaság éppen egy hatalmas recesszióból próbál kilábalni, a világ egyik legnagyobb telekommunikációs cége, a Vodafone erőforrásait mozgósítva fektet be a jövőbe és ennek a jelentős beruházásnak az élére áll, elősegítve a magyar gazdaság élénkítését és a hátrányos helyzetű területek fejlesztésével a versenyképesség növelését is."

"2010 a mobilinternet éve volt a Vodafone-nál: a vállalat megmásfélszerezte ügyfelei számát, miközben négyszer annyi okostelefont adott el, mint egy évvel korábban. Világos tehát, hogy a magyar piacon is egyre nagyobb az igény a fejlett, nem vezetékhez kötött internetes megoldásokra. A Vodafone, amely az elmúlt tíz évben a legtöbbet fektetett be a telekommunikációs szektorba, Magyarországon is a mobil távközlés fejlődésének motorja, a nagysebességű mobilinternet bevezetésének zászlóvivője. Számunkra a hálózatmodernizáció egy olyan hosszú távú befektetés, amely nemcsak a kései piacra lépésből származó versenyhátrányok leküzdésében, a tavalyi ügyfélszerzési tendencia felerősítésében kiemelkedően fontos, hanem Magyarország gazdasági fejlődéséhez, illetve a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez is markánsan hozzájárulhat" - hangsúlyozta dr. Beck György.

A Huawei a világ egyik vezető telekommunikációs szolgáltató vállalata. Éves bevétele 2009-ben elérte a 21,8 milliárd amerikai dollárt, amelyből a nettó eredmény 2,7 milliárd amerikai dollárt tett ki. Termékeivel, üzleti megoldásaival több mint 100 országban van jelen, és a Föld lakosságának egyharmada számára biztosítanak különböző telekommunikációs szolgáltatásokat. A cég 95 000 embert foglalkoztat. Az alkalmazottak 46 százaléka a kutatási, fejlesztési területeken dolgozik. A cég évente közel 2 000 új fejlesztéssel jelentkezik.

"Nagyon örülünk annak, hogy tovább erősíthetjük a Vodafone Magyarországgal ápolt kapcsolatunkat, és ezáltal a legkorszerűbb mobilinternetes megoldásokat tehetjük elérhetővé a magyar előfizetők számára. Az együttműködés jól példázza SingleRAN@Broad és IP Microwave megoldásaink rugalmasságát, amelyek a nagy sávszélesség, a bő kapacitás és az alacsony költségek kiváló kombinációját nyújtják. A Vodafone Magyarországgal közösen azon dolgozunk, hogy olyan csúcsminőségű, innovatív és teljeskörű szolgáltatást hozzunk létre, amely tovább gazdagítja a magyarok kommunikációs lehetőségeit" - mondta Jiang Huanquan.

2 millió felett a mobilinternet-előfizetések száma

Tovább folytatódott az internet-előfizetések számának növekedése, 2011 decemberének végén meghaladta a 4,3 milliót, a mobilinternet-előfizetések száma pedig átlépte a 2 milliót – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Februárban 2,265 millióra nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, míg a teljes előfizetői táboron belül az aktív, a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban használó ügyfeleké az előző havi 1,738 millióról 1,770 millióra emelkedett - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A NMHH korábbi közlése szerint januárban 2 millió 214 ezer volt a mobilinternet-előfizetések száma.

A forgalmazásban részt vevő aktív előfizetések alapján a Telenor piaci részesedése 27,77 százalékról 27,91 százalékra, a Vodafone részesedése 24,50 százalékról 24,57 százalékra nőtt, ugyanakkor a T-Mobile-é 47,73 százalékról 47,52 százalékra csökkent februárban. A gyorsjelentés adatai alapján az összes előfizetőt tekintve a Telenor piaci részesedése 27,33 százalékról 27,49 százalékra, míg a Vodafone 23,94 százalékról 24,01 százalékra nőtt, közben a T-Mobile részesedése 48,73 százalékról 48,50 százalékra csökkent. Februárban az adatforgalom alapján a Telenor piaci részesedése az egy hónappal korábbi 41,17 százalékról 42,75 százalékra emelkedett, míg a Vodafone-é 19,75 százalékról 19,31 százalékra, a T-Mobile-é 39,08 százalékról 37,94 százalékra csökkent.

(Forrás: Index)kapcsolat: Mobilháló Kft.       1119 Budapest, Mohai út 38.       Tel.: 1/696-1790       Fax: 1/696-1791       www.mobilhalo.hu       info@mobilhalo.hu